Nyheter

Justeringer i rapporten om biråstoff fra pelagisk industri

I første utgave av rapport 4411-164 (Biråstoff fra filetering av sild) var det tatt utgangspunkt i feil grenseverdier for miljøgifter i kapitel 3.2.5 om fremmedstoffer. I gjeldende utgave av rapporten er dette rettet opp.

Les mer: Justeringer i rapporten om biråstoff fra pelagisk industri

Ny rapport fra forprosjekt om fersk sildeolje i spesialprodukter til helse og ernæring

EPAX AS, som eies av Austevoll Seafood ASA, er en verdensledende produsent av omega-3 konsentrater. Med støtte fra RUBIN har selskapet gjennomført et forprosjekt for å se på mulighetene for bruk av sildeolje fra ferskt sildeavskjær i spesialprodukter til helse og ernæring. Med utgangspunkt i ferskhet (stabilitet, sensorisk kvalitet, innhold av naturlige antioksidanter og lave nivåer oksidasjonsprodukter) og egnet fettsyresammensetning (innhold av EPA og DHA, forhold mellom omega-3 og omega-6, innhold av interessante monoumettede fettsyrer, mm.), kan fersk sildeolje være et interessant råstoff som man ønsker å arbeide videre med. Rapporten beskriver resultater fra analyser, vurderinger av produksjonsbetingelser og innvirkning på kvalitet, markedsvurderinger, samt betraktninger i forhold til utfordringer og mulig verdiskaping av protein/vannfraksjon av avskjæret. Det er videre presentert forslag til videre arbeid

Rapport om uttesting av pereddiksyre som tilsetning i fiskeensilasje

Les mer: Rapport om uttesting av pereddiksyre som tilsetning i fiskeensilasje

Ny rapport om biråstoff fra pelagisk industri

De norske sildekvotene er rekordhøye og fileteringsandelen er økende. Dette betyr at norsk pelagisk industri produserer store mengder biråstoff. For 2008 har RUBIN beregnet denne mengden til 230 000 tonn. Den pelagiske industrien ønsker å få en merverdi ut av dette råstoffet, og har derfor engasjert seg i et prosjekt for å kartlegge mulighetene. SINTEF Fiskeri og havbruk har hatt ansvar for analyser og beregninger.

Les mer: Ny rapport om biråstoff fra pelagisk industri

Ny rapport om utnyttelse av biråstoff fra krabbe til konsumprodukter

Et prosjekt ved Rørvik Fisk AS om utvikling av nye produkter basert på ulike typer biråstoff fra taskekrabbe, dvs. kjøtt fra legg og bur, samt rogn og levermasse, er avsluttet. I prosjektet, som er gjennomført i samarbeid med SINTEF Fiskeri og havbruk, er det utviklet to nye produkter; krabbetapas og krabbeburger. Man avventer tilbakemelding fra markedet før flere varianter introduseres. Det foregår nå industriell produksjon av de to produktene, som selges i REMA butikker og COOP kjeden. Så langt er tilbake-meldingene fra markedet gode.

Les mer: Ny rapport om utnyttelse av biråstoff fra krabbe til konsumprodukter