Nyheter
Ny rapport om innledende studier av fiskemelke mht. helsemarkører
- Detaljer
- Opprettet mandag 16. januar 2012 11:05
Med finansiering fra RUBIN har Nifes gjennomført en innledende vitenskapelig studie av melke i forhold til immunstimulerende effekter og inflammasjon. Spørsmålet er om fiskemelke som helhet kan ha en gunstigere effekt enn nukleotider og omega-3 fettsyrer alene. En har sammenlignet melke fra sild og torsk med rent DNA fra torsk og sild, EPA og DHA i samme forhold som man finner i fiskemelke, samt RNA fra bakegjær.
Studien viser at fiskemelke påvirker helsemarkører (gener og proteiner) i immun-cellekulturer hos mennesker, og at melke har en gunstigere effekt enn nukleotider og EPA og DHA alene.
Det er første gang det ved hjelp av vitenskapelige metoder er påvist at fiskemelke har en effekt på humane helsemarkører, in vitro. Kan man i tillegg påvise effekter in vivo, vil fiskemelke på grunn av sitt innhold utover nukleotider og marine fettsyrer, øke sitt potensiale som en naturlig sunn råvare, og dermed sin kommersielle verdi. Fiskemelke vil være en helsefremmende marin ?shot?.